Вибіркові освітні компоненти “Бакалавр”

Для здійснення вибору вибіркових освітніх компонентів здобувачу освіти необхідно скористатися каталогом. Після здійснення вибору необхідно заповнити відповідну форму у деканаті протягом перших 2 тижнів навчання.
Каталог вибіркових освітніх компонентів
Анотації вибіркових освітніх комронентів для 2 курсу (2025/2026 н.р.)
Анотації вибіркових освітніх компонентів для 3 курсу (2025/2026 н.р.)
Анотації вибіркових освітніх компонентів для 4 курсу (2025/2026 н.р.)


Вибіркові дисципліни

Академічна доброчесність
Метою викладання освітнього компоненту є ознайомлення здобувачів осіти з поняттям академічної доброчесності, видами порушень академічної доброчесності, нормативно-правовою основою забезпечення принципів доброчесності, захистом прав інтелектуальної власності. Основними завданнями є формування цілісного уявлення про систему підготовки академічної доброчесності, видами порушень академічної доброчесності, нормативно-правовою основою забезпечення принципів доброчесності, захистом прав інтелектуальної власності для подальшого опанування професії.
– силабус: 2024, 2025

Автоматизоване проектування готелів та ресторанів
Освітній компонент забезпечує отримання професійних знань в області проектування в умовах високих інформаційних технологій, спрямований на теоретичну та практичну підготовку здобувачів освіти з питань автоматизованого проектування будівель та споруд. Метою є підготовка здобувачів вищої освіти до професійної діяльності в області проектування в умовах високих інформаційних технологій. Завданням вивчення освітнього компоненту є формування вмінь та навичок щодо основ автоматизованого проектування будівель та споруд, ознайомлення з засобами оформлення текстових документів та моделювання графічних об’єктів при роботі над проектами.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022

Барна справа
Метою є набуття здобувачами освіти сучасних теоретичних знань щодо організації роботи барів відповідно до їх типу і класу, вимог до матеріально-технічного забезпечення барів та організації роботи персоналу, особливостей обслуговування споживачів барною продукцією, ролі інформаційних та інноваційних технологій в процесі організації роботи барів, набуття практичних вмінь і навичок щодо застосування різних підходів до організації роботи барів на сучасному рівні, підготовка висококваліфікованих спеціалістів, які будуть спроможними забезпечити високий рівень ефективності організації роботи барів в умовах ринкової економіки.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Гігієна і санітарія
Здобувачі освіти опановують теоретичні основи організації санітарно-гігієнічного забезпечення закладів готельного і ресторанного господарства, засвоюють гігієні вимоги процесів технологічної чи кулінарної обробки продуктів у закладах харчування при готелях. Вивчають умови транспортування, зберігання і реалізації продукції та здобувають практичні навики щодо контролю сировини, напівфабрикатів та готових кулінарних виробів. Вивчають специфіку готелів, різноманітність їх функцій та санітарно-гігієнічні вимоги до організації проживання відвідувачів у номерах, надання побутових послуг, організації дозвілля.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022

Громадське будівництво та інженерне обладнання будівель
Вивчення освітнього компоненту дозволяє здобувачам освіти ознайомитись з особливостями розміщення громадських будівель у структурі міста та визначити фактори, що на це впливають, ознайомитись з основними конструктивними елементами будівель, вивчити основні об’ємно-планувальні рішення при проєктуванні громадських будівель, основи облаштування інтер’єрів приміщень, підбору матеріалів та обладнання, а також особливості роботи систем інженерного забезпечення таких будівель.
– силабус: 2023, 2024

Дегустації у туризмі
Освітній компонент сприяє досягненню більш глибокого розуміння ролі дегустації в еногастрономічному туризмі з точки зору її значимості, видів та поточних тенденцій. Куштування харчових продуктів, вина та інших напоїв, традиційних для певного регіону, завжди була невід’ємною частиною туристичного бізнесу, адже місцева їжа, місцеві напої – це частина культури кожної країни.
– силабус: 2023

Діагностика внутрішнього стану підприємства
Метою викладання освітнього компоненту є формування у здобувачів освіти системи знань та навичок кваліфіковано проводити діагностику економічного стану вітчизняних господарюючих суб’єктів та визначати резерви покращення економічного стану в цілому, окремих його функціональних складових, використовувати інструментарій економічного аналізу для пошуку шляхів покращення економічного та фінансового стану підприємств; робити обґрунтовані висновки щодо перспектив економічного та фінансового розвитку організацій різних форм власності.
– силабус: 2022
– робоча програма: 2022

Діджитал-облік в готельно-ресторанному бізнесі
Діджиталізація – це найбільша трансформація нашого часу. Це явище покликане спростити наше життя, а ведення бізнесу зробити більш ефективним. Воно дозволяє переводити величезний обсяг інформації в структуровану систему даних, полегшувати роботу всіх підприємств. Діджиталізація докорінно змінює підхід до організації збору, обробки, зберігання та використання інформаційних даних, знижуючи витрати на виробництво і підвищуючи продуктивність роботи, а значить і рентабельність. Інформаційні технології мають значний вплив на розвиток фінансово-економічного сектору економіки, зумовлюють системні зміни в організації й управлінні діяльністю суб’єктів господарювання. Застосування новітніх технологій як інструменту реалізації функціональних завдань бухгалтерського обліку визначає загальні тенденції їхнього розвитку, веде до трансформації професійної діяльності у сфері готельно-ресторанного бізнесу.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Event-технології
Освітній компонент призначений для вивчення теоретичних основ та набуття практичних навичок з питань планування, організації та управління заходів та івент-технологій. Предметом вивчення навчальної дисципліни є загальнотеоретичні положення концепції управління та організації заходів, а саме процеси формування певних технологій, які дозволяють на практиці застосовувати отримані знання.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Екологічна ефективність
Екологічна оцінка є важливим елементом природоохоронної діяльності, яка включає в себе оцінку впливу на довкілля та оцінку екологічної ефективності здійснюваної чи планованої діяльності, створюваних продуктів чи наданих послуг.  В курсі описуються сучасні методи та підходи в оцінці екологічної ефективності, зокрема значну увагу приділено таким поняттям як «екоефективність» і «фактор», «екологічний слід», «оцінка життєвого циклу». Використання матеріалів курсу може сприяти впровадженню у наукову, суспільну та нормотворчу практику принципів сталого розвитку, орієнтованих на постійне покращення екологічних характеристик здійснюваної діяльності, окремих продуктів та послуг, що надаються.
– силабус: 2024, 2025

Екологічні проблеми сучасності
Освітній компонент направлений на підвищення екологічної грамотності, формування екологічного мислення й екологічної відповідальності. Зорієнтований на формування здатності оцінювати стан соціально-економічної та екологічної напруженості регіонів, а також умінь щодо прийняття управлінських рішень з охорони та захисту навколишнього середовища, раціонального використання ландшафтів та збереження біорізноманіття.
– силабус: 20232024

Естетика товарів та дизайн
– силабус: 2024

Етнічні кухні
Завдання освітнього компоненту полягає в теоретичній і практичній підготовці здобувачів вищої освіти в області технологій етнічних страв та харчування іноземних туристів з різних країн світу; формуванні вмінь та навичок: формування меню для етнічних закладів ресторанного господарства та для харчування іноземних туристів, впровадження прогресивних способів кулінарно-технологічної обробки для виробництва кулінарної продукції етнічного спрямування, оцінювання та контролю якості продукції ресторанного господарства, використання та дотримання технологічної документації ресторанної галузі стосовно розробленого меню для етнічних закладів ресторанного господарства та для харчування іноземних туристів.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Євроінтеграційні процеси та збереження національної ідентичності
Метою є набуття знань про Європейський Союз як найбільш успішне і прогресивне міжнародне інтеграційне об’єднання держав та процеси, що в ньому відбуваються, а також про проблеми перспективи глобалізаційного розвитку світового співтовариства; сприяти формуванню у здобувачів професійних компетентностей щодо їхнього вміння самостійно аналізувати суть європейських інтеграційних процесів в межах світових глобалізаційних світогосподарських зв’язків та приймати виважені рішення, які сприятимуть подальшій інтеграції України в Європейський Союз і в світове співтовариство.
– силабус: 2022
– робоча програма: 2022

Інформатика та Internet в бізнесі
Мета освітнього компоненту – це формування логічного мислення, сучасного рівня інформаційної та комп’ютерної культури, навчання студентів використанню персональних комп’ютерів у навчальному процесі й в практичній роботі по закінченню навчання, ознайомлення студентів з принципами організації даних, сучасними СКБД і областями їх застосування, навчання створюванню об’єктів СКБД, редагуванню їх і використанню для рішення задач сучасного характеру, а також формування актуальних питань, пов’язаних з основами організації та функціонування електронної комерції, сучасних технологічних засобів обробки інформації й інформаційних технологій, розв’язання основних економічних задач для роботи в сучасному секторі світової та вітчизняної економіки.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Інженерна та комп’ютерна графіка
Інженерна та комп’ютерна графіка тісно пов’язана з технікою і технологіями, причому цей зв’язок має двосторонній характер. Креслення, є міжнародною мовою техніки. За допомогою креслення інженер передає свої задуми, а робітник втілює їх у виробі. Сучасне устаткування неможливо освоїти без розуміння креслення схем та інших конструкторських документів. Від розвитку інженерної та комп’ютерної графіки залежить технологічний рівень підприємства, його культурний рівень виробництва, устаткування, конструкції машин та механізмів, які воно виробляє. Розвиток інженерної та комп’ютерної графіки, зростаючі зв’язки її з технікою вказують на значну роль курсу інженерної графіки в загальнотехнічній підготовці майбутніх спеціалістів. Інженерна та комп’ютерна графіка є фундаментальною базою для теоретичної підготовки майбутнього інженера, без якої неможлива його успішна діяльність.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Інновації в готельно-ресторанному бізнесі
При вивченні освітнього компоненту розглядається стан, проблеми та перспективи розвитку ресторанного та готельного бізнесу в регіональному, державному та світовому аспектах. Для сталого розвитку та підвищення рівня конкурентоспроможності заклади готельно-ресторанного бізнесу повинні впроваджувати інновації в діяльність. Освітній компонент вивчає можливі види інновацій та процес їх впровадження.
– силабус: 2022, 2023
– робоча програма: 2022

Інфраструктура готельного і ресторанного господарства
Основним завданням вивчення освітнього компоненту є набуття комплексних знань законодавства України щодоінноваційної діяльності на підприємствах індустрії гостинності, інфраструктурних складових, сервісно-виробничих процесів в залежності від особливостей функціонування сучасних готельних і ресторанних підприємств із вистежуванням їх змін, ознайомлення студентів з особливостями впровадження різних типів інфраструктури в різних країнах світу, ознайомлення з характером зовнішніх та внутрішніх комунікацій, впровадження типових інфраструктурних складових на підприємствах сфери послуг в Україні та їх взаємодії.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Історія мистецтв
– силабус: 2024

Комерційна діяльність
Мета освітнього компоненту полягає в формуванні системи теоретичних знань і практичних навичок з управління комерційною діяльністю підприємств, розроблення та реалізації цінової політики та напрямів розвитку і вдосконалення комерційної діяльності компаній. Вивчає раціональну організацію комерційних процесів з метою їх найбільш ефективного використання, найшвидшого доведення товарів до кінцевих споживачів, здійснення актів купівлі-продажу. Завданням є вивчення системи взаємовідносин посередницьких структур з виробниками і споживачами; набуття вмінь і навичок творчого пошуку резервів і способів підвищення ефективності діяльності компаній.
– силабус: 2023, 2024

Комплексна практика
Метою комплексної практики є формування у здобувачів професійних вмінь, навичок прийняття самостійних рішень на конкретній ділянці роботи в реальних, виробничих умовах шляхом виконання обов’язків, властивих їх майбутньої професійної та організаційно-управлінської діяльності. Поставлені цілі реалізують шляхом самостійного вивчення виробництва і виконання кожним здобувачем освіти в умовах підприємства, передбачених програмою окремих виробничих й організаційно-управлінських завдань.
методичні вказівки
– силабус: 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Комп’ютерне проектування та дизайн готелів та ресторанів
Освітній компонент є необхідним для ефективного проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства. Він забезпечує отримання професійних знань в області проектування в умовах високих інформаційних технологій, спрямований на теоретичну та практичну підготовку здобувачів освіти з питань комп’ютерного проектування та дизайну будівель та споруд готельно-ресторанної сфери.
– силабус: 2025

Комфортне середовище: будівництво і технічне забезпечення об’єктів гостинності
– силабус: 2025

Конфліктологія
– силабус: 2025

Кон’юнктурні дослідження ринку
Метою освітнього компоненту є набуття інформації про комплексний характер кон’юнктури товарних ринків як складового елемента загальної економічної кон’юнктури, забезпечити оволодіння здобувачами освіти методикою дослідження кон’юнктури товарних ринків, навичками з оцінки стану ринку, виявлення комплексу показників та ступеня збалансованості основних його елементів, визначення перспектив подальшого розвитку.
– силабус: 2024, 2025

Кулінарне мистецтво
Основним завданням вивчення освітнього компоненту є формування у здобувачів освіти загальних і фахових компетентностей для вміння оцінювати якість та естетичні властивості кулінарної продукції, набуття навичок дизайну та презентації кулінарної продукції. Даний курс дасть змогу вивчити сучасний рівень ресторанного бізнесу, сучасні технології та принципи приготування кулінарної продукції, вимоги щодо харчової цінності та дизайну кулінарної продукції, критерії та методику оцінювання кулінарних змагань.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Культура готельно-ресторанної справи
Освітній компонент розглядає сучасний стан та складові культури готельно-ресторанної справи, а також надає практичні навички використання окремих елементів культури готельно-ресторанного сервісу з метою створення атмосфери гостинності у закладах готельно-ресторанного бізнесу, що має забезпечити високий рівень ефективності та конкурентоспроможності готельно-ресторанних підприємств в умовах ринкової економіки.
– силабус: 2023

Культурна та гастрономічна спадщина України
Метою викладання освітнього компоненту є допомога бакалаврам готельно-ресторанних спеціальностей досконало вивчити історію й розвиток української традиційної кухні, засвоїти культуру харчування українців, а також ознайомитися зі старовинними способами заготівлі, зберігання та технологіями приготування харчових продуктів як елементами матеріальної культури
– силабус: 2023, 2024, 2025

Культурологія та релігієзнавство з елементами етики та естетики
Мета освітнього компоненту – оволодіння основними зарубіжними і вітчизняними культурологічними концепціями, а також аналіз національних культур у їхньому взаємозв’язку. Оволодіти основними термінами і поняттями української та зарубіжної культурології, набути знання про головні вітчизняні та світові концепції, визначати спільні та відмінні риси між різними культурами в міжкультурному світовому діалозі, використовуючи компаративний метод.
– силабус: 2023

Курортна справа
Освітній компонент розглядає сучасний стан та тенденції розвитку курортів в Україні та світі. Вивчаються особливості функціонування сфери гостинності оздоровчого спрямування, використання природно-кліматичних ресурсів у створенні санаторного продукту, у застосуванні таких ресурсів у інших курортних закладах для відновлення самопочуття людини та мотивації до здорового способу життя, що зможе забезпечити високий рівень ефективності та конкурентоспроможності закладів галузі гостинності на курортах в умовах ринкової економіки. Особлива увага надається інноваціям у сфері розвитку закладів гостинності на курортах.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022

Маркетинг інвестицій та біржова діяльність
Метою освітнього компоненту є формування теоретичних знань і практичних навичок зі збору кон’юнктурної інформації, аналітичного опрацювання даних економічних оглядів, поглиблене вивчення особливостей методології і набуття практичного досвіду організації та проведення моніторингу світового ринку готельних і ресторанних послуг; використання сучасних методик для здійснення моніторингу та прогнозування коливання попиту та пропозиції на світовому ринку готельних і ресторанних послуг.
– силабус: 2023

Маркетинг соціальних мереж (SMM)
Маркетинг у соціальних мережах або SMM – комплекс заходів щодо використання соціальних медіа як каналів для просування компаній та вирішення інших бізнес-завдань. Соціальні медіа в сучасних інформаційних умовах є найбільш органічним засобом комунікації, що динамічно розвивається та відіграє в нашому житті все більш значну роль. Вони створюють нові соціальні практики, розширюють можливості для реклами та зв’язків з громадськістю з метою охвату цільової аудиторії й досягнення рекламних та PR цілей, надають нові можливості для позиціонування, просування та популяризації людей та ідей, відкривають простір для використання креативних технологій. Використання потенціалу соціальних медіа – невід’ємна складова соціального медіа маркетингу.
– силабус: 2023

Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг
Метою освітнього компонненту є формування теоретичних знань і практичних навичок зі збору кон’юнктурної інформації, аналітичного опрацювання даних економічних оглядів, поглиблене вивчення особливостей методології і набуття практичного досвіду організації та проведення моніторингу світового ринку готельних і ресторанних послуг; використання сучасних методик для здійснення моніторингу та прогнозування коливання попиту та пропозиції на світовому ринку готельних і ресторанних послуг.
– силабус: 2023

Організація виставкової діяльності
Участь у виставках і ярмарках є дієвим засобом комунікаційної політики у міжнародному маркетингу, стимулюючому продаж товарів і послуг як на внутрішньому так і на зарубіжному ринках, ефективним методом у конкурентній боротьбі. На виставках і ярмарках покупці мають можливість ознайомитись з усім асортиментом товарів, з прийомами їх роботи, областю застосування, ефективністю, їх дією на основі зразків або дегустації. Все це забезпечує популярність виставок і ярмарок і обумовлює доцільність вивчення освітнього компоненту.
– силабус: 2023, 2024

Організація роботи сомельє
Метою викладання освітнього компоненту є формування у здобувачів освіти сучасного комплексу знань з наукових основ зберігання і споживання алкогольних напоїв шляхом поглибленого вивчення основних підходів, принципів і методів роботи сомельє; вироблення практичних навичок і вмінь у вирішенні виробничих ситуацій, пов’язаних з реалізацією і зберіганням вина та алкогольних напоїв.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма:  2022

Організація санаторно-курортного харчування
Мета освітнього компоненту є набуття здобувачами освіти сучасних теоретичних знань щодо організації санаторно-курортного харчування відповідно до стану здоров’я пацієнтів і вимог дієтологів, методики його організації, ролі інформаційних та інноваційних технологій у процесі організації санаторно-курортного харчування, набуття практичних вмінь і навичок щодо застосування різних підходів до організації лікувального і лікувально-профілактичного харчування в санаторно-курортних закладах на сучасному рівні, підготовка висококваліфікованих спеціалістів, які будуть спроможними забезпечити високий рівень ефективності організації лікувального та лікувально-профілактичного харчування в санаторно-курортних закладах в умовах ринкової економіки.
– силабус: 2022, 2023
– робоча програма: 2022

Основи бізнес-культури та етика бізнесу
– силабус: 2024

Основи збалансованого природокористування та екологізації готельно-ресторанного бізнесу
На сучасному етапі розвитку промисловості, за існуючих техногенних навантажень на навколишнє середовище, важливим є гармонійний розвиток економіки, енергетики і екології, впровадження ресурсоефективного та більш чистого і безпечного виробництва. Для цього необхідно запроваджувати заходи щодо зменшення вартості і економії паливно-енергетичних ресурсів, впровадження нових технологій на основі альтернативних і відновлювальних джерел енергії, зменшення викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище, розробляти та впроваджувати міжнародні системи менеджменту на підприємствах – якості продукції, її безпечності, енергетичного та екологічного керування.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Основи креативного мислення
Метою освітнього компоненту є формування сучасної системи поглядів та спеціальних знань з креативного мислення, набуття практичних навичок щодо різних технік застосування креативного мислення для рішення проблем або реалізації можливостей в маркетингу та рекламній діяльності. Основним завданням є оволодіння сучасними технологіями креативного мислення; оволодіння навичками системного аналізу проблем на основі конвергентного та дивергентного мислення; оволодіння навичками пошуку креативних ідей для рішення проблем або реалізації можливостей в діяльності підприємства, в особистому житті та кар’єрному шляху.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022

Основи мікробіології та безпеки харчування
– силабус: 2025

Основи наукових досліджень
Метою викладання освітнього компоненту є формування у здобувачів освіти, на основі засвоєння теоретичних знань про сутність, роль, функції науки й наукових досліджень у суспільному житті та їхній взаємозв’язок із практикою, навичок організації й проведення наукових досліджень.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Основи нутриціології та технологій здорового харчування
Освітній компонент передбачає формування у майбутніх фахівців вмінь і навичок з організації системи здорового харчування, засвоїти теоретичні та практичні основи щодо здорового харчування, сучасних концепцій про збалансоване харчування, енергетичні затрати організму, харчову та біологічну цінність продуктів харчування та харчових добавок.
– силабус: 2023

Основи підприємницької діяльності
– силабус: 2024, 2025

Основи сенсорного аналізу харчових продуктів
Мета освітнього компонента – формування у здобувачів вищої освіти необхідних теоретичних знань та практичних навичок щодо організації сенсорного аналізу та його ролі у системі контролю якості харчових продуктів; розробці нових та удосконаленні традиційних технологій харчових продуктів; атрибутів сенсорного аналізу та функціонування сенсорних систем людини; основних методів проведення науково обґрунтованого сенсорного аналізу харчових продуктів.
– силабус: 2024, 2025

Основи фізіології та гігієни харчування
Метою викладання освітнього компоненту  є формування комплексних знань про умови та функції основних фізіологічних систем людини, пов’язаних з харчуванням, вміння майбутнього фахівця адекватно оцінити збалансованість харчових раціонів за основними та незамінними компонентами, їх відповідність вимогам сьогодення щодо безпечності, профілактики і лікування хвороб цивілізації, вимогам охорони праці та геронтології, гігієни та санітарії підприємств громадського харчування.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Підприємництво та бізнес-культура
Метою освітнього компоненту є формування у здобувачів освіти системи знань щодо сутності підприємництва як особливого виду діяльності, певного стилю і типу поведінки, що визначає бізнес-культуру підприємства, сучасної форми господарювання виробничо-комерційних структур в умовах ринкових відносин; набуття практичних вмінь комплексного сприйняття та вирішення проблем, що виникають у діяльності підприємницьких структур для створення сприятливого бізнес-середовища та підвищення ефективності функціонування виробничо-господарських систем.
– силабус: 2022, 2023
– робоча програма: 2022

Поведінка споживача
Освітній компонент допомагає майбутнім фахівцям розвинути критичні знання та навички, необхідні для розуміння і впливу на споживачів. Цей курс забезпечує здобувачів освіти фундаментальними знаннями про психологічні, соціальні та культурні аспекти споживання, що включає теорії мотивації, процес прийняття рішень, вплив соціальних груп, культурних та субкультурних факторів, тощо. Здобувачі освіти навчаються методам збору та аналізу даних про споживачів: якісні та кількісні дослідження, використання різних джерел інформації, аналіз споживчих тенденцій та поведінкових патернів, пошук та формулювання інсайтів, врахування цінностей.
– силабус: 2023

Потенціал і розвиток підприємства
Освітній компонент спрямований на формування у здобувачів комплексу знань та практичних навичок щодо оцінки та ефективного використання потенціалу підприємства для забезпечення його конкурентоспроможності та сталого розвитку. Курс охоплює основні види потенціалу – виробничий, кадровий, інноваційний, фінансовий – а також сучасні методи їх аналізу, оцінки та нарощування; акцентує увагу на виявленні внутрішніх і зовнішніх резервів для розвитку, стратегічному плануванні та інструментах контролю за досягненням поставлених цілей.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Правила торгівлі та захист прав споживачів
Мета освітнього компоненту – це ознайомлення із системою, структурою, особливостями та правилами різних форм торгівлі, а також з перспективами організаційних заходів щодо захисту прав споживачів в Україні та світі. Забезпечення належного захисту прав споживачів спрямоване не лише на захист інтересів конкретного споживача, а й на вдосконалення соціального клімату в державі.
– силабус: 2023

Проєктний аналіз
Основним завданням вивчення аналізу соціально-економічних проєктів як складової процесу управління проєктами є ознайомлення з теорією та методологічними засадами аналізу проєктів, методичними принципами, які визначають послідовність збору інформації, набір засобів аналізу даних та методів визначення інвестиційних пріоритетів, способів урахування широкого кола аспектів для прийняття управлінських рішень про реалізацію проєкту.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Проєкти розвитку компаній
Метою викладання освітнбого компоненту є опанування теоретичного, методичного і практичного інструментарію з обґрунтування та прийняття управлінських рішень у сфері забезпечення успішного довгострокового розвитку підприємства за умов мінливого середовища господарювання.
– силабус: 2022
– робоча програма: 2022

Психологія та соціологія
Освітній компонент спрямований на засвоєння специфічного осягнення дійсності, як науки, найважливішим завданням якої є вивчення соціального життя людини, груп людей та суспільства, формування у студентів високої світоглядно-методологічної культури; освоєння студентами понятійного та категоріального апарату соціології; формування у студентів творчого мислення, здатності аналізувати розвиток соціальних явищ, процесів у суспільстві, глибше розуміти певний розвиток суспільних обставин і на цій основі мати більше можливостей для контролю над ними; дослідити наслідки (передбачувані й непередбачувані) впровадження тих або інших політичних програм; поєднати базові знання з соціології з розв’язанням проблемних ситуацій в інших науках; осмислювати базові цінності суспільства, діяльність соціальної структури, та своє місце і роль у суспільстві.
– силабус: 2024, 2025

Психологія управління в системі фінансово-економічної безпеки
– силабус: 2025

Revenue менеджмент
Основним завданням вивчення освітнього компоненту є здобуття знань з основ та принципів ціноутворення, управління відкритими каналами продажу, науковий підхід до сегментації гостей, вміння прогнозувати попит, навички управління, контроль за завантаженістю, оптимізацію витрат та оцінку діяльності готельно-ресторанних закладів, як підприємств.
– силабус: 2024, 2025

Рекреаційна географія України
Освітній компонент охоплює вивчення природних, культурних та соціально-економічних особливостей рекреаційних ресурсів України. Курс розглядає: основні типи рекреаційних ресурсів України: природні (ліси, водойми, природоохоронні території), історико-культурні (пам’ятки архітектури, музеї, культурні події) та інфраструктурні (курорти, туристичні маршрути); питання сталого використання рекреаційних ресурсів та проблеми екологічного навантаження на природні комплекси; роль рекреаційної географії у формуванні туристичного бренду країни та підвищенні її інвестиційної привабливості. Завдяки опануванню освітньої компоненти здобувачі здобудуть компетентності для планування й організації рекреаційних заходів, оцінювання їхньої ефективності, а також аналізу перспектив розвитку туризму в Україні.
– силабус: 2024

Рекреаційні комплекси світу
Освітній компонент розглядає сучасний стан та складові рекреаційної діяльності – рекреаційні ресурси та рекреаційні комплекси, тенденції їх розвитку в Україні та світі. Вивчаються унікальність і умови функціонування та особливості рекреаційної діяльності в нашій країні, світові тенденції та підходи ЮНЕСКО до збереження культурної спадщини світу, особливості розвитку природних, природно-антропогенних та культурних рекреаційних ресурсів і комплексів. Особлива увага надається можливостям впровадженню інновацій у розвиток закладів галузі гостинності при використанні рекреаційних ресурсів та комплексів України.
– силабус: 2023, 2024

Ризикологія
Мета освітнього компоненту – навчити майбутніх фахівців теорії економічних ризиків, методів їх вимірювання, прийомів зниження ступеню економічного ризику з урахуванням зовнішніх та внутрішніх чинників розвитку підприємства, методів прогнозування кінцевого результату і вибору оптимальної стратегії підприємства в умовах невизначеності, випадковості та конфліктності.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022

Світова культура та мистецтво
Освітній компонент розглядає сучасний стан та складові, форми існування культури і мистецтва, їх символічну природу, тенденції розвитку в Україні та світі. Вивчаються основні етапи культурно-історичного процесу та функції культури, її унікальність, світові тенденції та підходи ЮНЕСКО до збереження культурної спадщини світу, культурних пам’яток та творів мистецтва. Особлива увага надається можливостям впровадженню культурного досвіду та інновацій сучасного розвитку і культурного різномаіття у роботу закладів галузі гостинності України та, зокрема, Одещини.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Стандартизація, сертифікація і метрологія
Метою освітнього компоненту є набуття здобувачами освіти сучасних теоретичних знань щодо стандартизації, сертифікації і метрології в готельно-ресторанному господарстві; нормативно-правових питань з стандартизації, сертифікації і метрології в індустрії гостинності; впровадження систем стандартизації і сертифікації продукції і послуг; набуття практичних вмінь і навичок щодо застосування підходів до стандартизації і сертифікації продукції і послуг в готельно-ресторанному бізнесі; підготовка висококваліфікованого спеціаліста, який буде спроможним забезпечити високий рівень ефективності та конкурентоспроможності підприємств в умовах ринкової економіки.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Технічний дизайн
Метою освітнього компоненту є формування творчого підходу при розробці та створенні об′єктів готельно-ресторанного сервісу у сфері інтер′єрів приміщень, навколишнього середовища, нових технічних рішень при конструюванні та проектуванні дизайнерських об᾿єктів. Пізнання основних прийомів інженерно-комп′ютерного дизайну при виконанні конкретних завдань: об′єктів готельно-ресторанного бізнесу, дизайн технологій у соціально-сервісної сфері та основних напрямків розвитку творчості дизайнерів та їх творчих концепцій.
– силабус: 2023, 2025

Технології крафтових виробництв
Метою освітнього компоненту є формування системи знань з крафтових технологій виробництва харчової продукції з сировини рослинного та тваринного походження, вивченні факторів, процесів закономірностей, які впливають на якість виробленої продукції та обгрунтування параметрів технологічних процесів виробництва крафтової продукції в умовах закладів ресторанного господарства.
– силабус: 2024, 2025

Технологія продуктів для дитячого та геродієтичного харчування
Освітній компонент передбачає вивчення закономірностей та особливостей організації виробництва харчових продуктів для дитячого та геродієтичного харчування із сировини рослинного та тваринного походження, що є не тільки джерелом енергії та пластичних матеріалів, а й підвищеного вмісту ессенціальних і біологічно активних сполук. Завданням вивчення дисципліни є надання студентам знань із загальних питань та теоретичних основ виготовлення продуктів для дитячого та геродієтичного харчування й оволодіння методами контролю якості й безпеки сировини та продукції, що виготовляється з неї.
– силабус: 2024, 2025

Товарознавство в готельно-ресторанному господарстві
Метою освітнього компоненту є набуття здобувачами освіти сучасних теоретичних і практичних навичок у галузі товарознавства та пакування товарів народного споживання, необхідних для успішної діяльності фахівців в готельно-ресторанному господарстві в умовах ринкових відносин; вивчення основних методів та принципів товарознавства харчових продуктів, їх споживчих властивостей; знайомство з номенклатурою показників якості та методів визначення якості продукції; методів та засобів ідентифікації та фальсифікації харчових продуктів; класифікації пакувальних матеріалів, основних типів і видів тари та пакування харчових продуктів, стандартизації та вимог до якості тари та пакування.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Українська мова як іноземна
Метою викладання освітнього компоненту є формування та розвиток україномовних комунікативних компетентностей іноземних здобувачів освіти: лінгвістичної компетентності (мовленнєвих умінь і мовних знань), соціолінгвістичної та прагматичної для ефективного спілкування в академічному, професійному й соціокультурному середовищі.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Університетська освіта
Мета освітнього компоненту – оволодіння основами розуміння готельно-ресторанної сфери послуг, багатогранність її проявів, надання знань зі специфіки функціонування суб’єктів готельно-ресторанної діяльності та особливостей роботи готельно-ресторанного господарства для успішної діяльності в сфері послуг, оволодіння теоретичними знаннями і формуванні практичних навичок з урахуванням регіональних та національних властивостей у створенні, організації та функціонуванні готельно-ресторанного господарства. Підвищення ефективності та покращення адаптації здобувачів, як у освітньому просторі університету, так і спільному освітньому європейському середовищі.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Управління конкурентоспроможністю
Освітній компонент спрямований на формування у здобувачів вищої освіти комплексу знань, умінь, навичок та інструментів, що дозволяють приймати виважені і ефективні управління конкурентоспроможності суб’єктів ринкової економіки, продукції та послуг, планувати заходи щодо підвищення рівня конкурентоспроможності зважаючи на результати оцінювання конкурентної ситуації.
– силабус: 2023, 2024, 2025

Управління конкурентоспроможністю закладів гостинності
Метою освітнього компоненту є поглиблення теоретичних знань, оволодіння сучасним методичним інструментарієм, практичними навичками з ефективного управління конкурентоспроможністю підприємств у сучасних умовах господарювання. Основні завдання вивчення освітнього компоненту зводяться до вивчення: конкурентоспроможності товарів, послуг, підприємств, галузей і національної економіки, стратегій конкурентної поведінки; набуття вмінь визначати й оцінювати показники і фактори конкурентоспроможності, розробляти програми її підвищення, аналізувати форми і методи конкуренції в ринковій економіці; вибирати оптимальні вітчизняні стратегії на ринках.
– силабус: 2022
– робоча програма: 2022

Фізичне виховання
Предметом вивчення освітнього компоненту є соціально-виховний процес цілеспрямованого систематичного впливу на людину фізичними вправами, натуральними силами природи, гігієнічними факторами з метою зміцнення здоров’я, розвитку рухових якостей, вдосконалення морфологічних та функціональних можливостей, формування та покращення головних життєво важливих рухових навичок та вмінь, а також пов’язаних з ними знань для успішної наступної професійної діяльності.
– силабус: 2022, 2023, 2024, 2025
– робоча програма: 2022

Фінанси підприємств в умовах електронної комерції
В умовах формування інформаційного суспільства прискорюється розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, які дозволяють вирішувати складні економічні завдання як для окремих комерційних структур, так і в загальнодержавному масштабі. Одним із засобів здійснення і підтримки процесів інформатизації в економічному середовищі є електронна комерція, яка дає змогу максимально ефективно здійснювати комерційні операції, оперативно реагувати на зміни ринку товарів та послуг, розширювати сфери впливу господарюючих суб’єктів та посилювати їх конкурентні переваги. Тому формування системи знань та навичок з фінансів підприємств в умовах електронної комерції на сьогоднішній день є важливим завданням підготовки майбутніх висококваліфіковах спеціалістів.
– силабус: 2023, 2024

Харчова хімія
Харчова хімія розглядає широке коло питань пов’язаних з хімічним складом харчової сировини, напівфабрикатів та готових харчових продуктів; перетворенням компонентів харчових систем в процесі технологічної обробки сировини та зберігання продукції; взаємодією окремих нутрієнтів між собою; вилученням певних інгредієнтів з харчової сировини у чистому вигляді та їхнього використання; впливом біологічно активних речовин на харчову цінність продуктів; харчовими добавками; шкідливими речовинами та безпечністю сировини та харчових продуктів.
– силабус: 2023, 2024, 2025