Сільський зелений туризм: влада, бізнес, наука та освіта в єдиному векторі розвитку

25-26 вересня 2024 р. Навчально-науковим інститутом готельно-ресторанного і туристичного бізнесу та енології ім. О.О. Преображенського був організований науково-практичний форум з міжнародною участю, присвячений всесвітньому дню туризму «Сільський зелений туризм: влада, бізнес, наука та освіта в єдиному векторі розвитку».

25.09.24_2

В перший день роботи форуму, на пленарному засіданні після вітальних слів організаторів та гостей заходу, були заслухані виступи представників галузі.

  1. Анастасія МОСТОВА – д.е.н., доцент Варненського університету менеджменту (Болгарія), професор Університету митної справи та фінансів (Україна), тема доповіді: «Цифрова трансформація туристичного сектора: досвід України в умовах сучасних викликів».
  2. Олена МОТУЗЕНКО – доцентка кафедри географії України географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, запрошена професорка Університету Бреша, Італія, Президентка ГС «Дороги вина та смаку України», тема доповіді: «Відновлення туризму України на засадах соціальної солідарної економіки (ССЕ)».
  3. Олександр КОВАЛЬ – керівник «Турінформ Закарпаття», консультант з маркетингу, PR та брендингу регіонального туристичного розвитку, експерт в Агенції відновлення та роз-витку, викладач факультету туризму та міжнародних комунікацій Ужгородського національного університету, тема доповіді: «Сільський зелений туризм як один із перспективних напрямів розвитку громад Закарпаття».
  4. Ірина ЛИСИЦІНА – керівник садиби «Козацька родина», Тетяна НАВРОЦЬКА – менеджер садиби «Козацька родина», тема доповіді: «Садиба «Козацька родина»: історія становлення та сучасність».
  5. Лариса НОВІКОВА – директор ТОВ «Бюро подорожей «Сім’я»», тема доповіді: «Еко-логічний туризм: особливості менеджменту та маркетингу в розробці турів вихідного дня».
  6. Галина РЕПАРЮК – засновниця бренду Gallia sweet-shop, власниця двох кондитерських у Великому Березному та Перечині, авторка торту «Ужанська долина» візитівки Березнянщини на Закарпатті, тема доповіді: «Візитівка Закарпаття – авторська випічка».
  7. Ірина КАЛМИКОВА – к.т.н., доцент кафедри туристичного бізнесу та рекреації Одеського національного технологічного університету, тема доповіді: «Поствоєнна трансформація моделі сільського зеленого туризму Одеської області».
  8. Максим ЗОРІН – випускник спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» Одеського національного технологічного університету, співвласник ресторану La Datcha у Парижі (Франція), тема доповіді: «Гастрономічні традиції Франції».

25.09.24_3

26 вересня були проведені секційні засідання, присвячені сучасним тенденціям туристичної та готельно-ресторанної галузі.

СЕКЦІЯ 1. ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ

  1. Юлія ТЕРНОВА – начальник відділу еколого – освітньої роботи Нижньодністровського національного природного парку, тема доповіді: «Екотуризм: виклики та можливості для Нижньодністровського національного природного парку».
  2. Андрій ЗЛАТОВ – директор готельно-рекреаційного комплексу «Романтика» (ТОВ «Ассоль»), тема доповіді: «Особливості туристичного бізнесу в сільській місцевості півдня одеської області. Автономність туристичних об’єктів як головний чинник якості туристичних послуг».
  3. Сергій ЯРЬОМЕНКО – к.г.н., доцент кафедри туристичного бізнесу та рекреації Одеського національного технологічного університету, тема доповіді: «Особливості розвитку сільського туризму в Польщі: досвід для України».
  4. Ghenadie CIOBANU – doctor of economics, senior researcher National research Institute of labor and social protection, Bucharest, Artifex University of Bucharest (Romania), the topic of the report: «Rural green tourism in EU countries».
  5. Vlada COLESNICOVA – scientific researcher, Vladimir Andrunachievici Institute of Mathematics and Computer Science, Moldova State University, Republic of Moldova, Ionelia DASCHEVICI – Licentiate student, Academy of Economic Studies of Moldova, Republic of Moldova, the topic of the report: «Perspectives of rural tourism in Moldova».
  6. Tatiana COLESNICOVA – PhD, Associate Professor, Leading scientific researcher, National Institute for Economic Research, AESM, Republic of Moldova, Mihail CIOBANU – PhD candidate, scientific researcher, National Institute for Economic Research, AESM, Republic of Moldova, the topic of the report: «The impact of children’s summer camps on rural development in the Republic of Moldova».

СЕКЦІЯ 2. ЗЕЛЕНІ ІНІЦІАТИВИ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ. ГАСТРОНОМІЧНІ ТРЕНДИ

  1. Тетяна ЛЕБЕДЕНКО – завідувачка кафедри готельно-ресторанного бізнесу Одеського національного технологічного університету, д.т.н., професор, Оксана ТКАЧУК – старший викладач, аспірант кафедри готельно-ресторанного бізнесу Одеського національного технологічного університету, тема доповіді: «Реалізація концепції Zero-waste у сфері ресторанного та готельного бізнесу».
  2. Олена ЩЕРБАНЬ – український керамолог, етнолог, етнограф, краєзнавець, історик, доктор історичних наук (етнологія), старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України, майстер української традиційної ляльки-мотанки, популяризатор українського традиційного мистецтва, тема доповіді: «Мій досвід в етногастротуризмі 2010-2024 рр.: успішні кейси і найбільша проблема».
  3. Тетяна МІРЗОДАЄВА – доцент кафедри туристичного та готельного бізнесу НУХТ, членкиня Всеукраїнської Асоціації гідів (ВАГ), лідерка Ініціативної групи “Яготинщина туристична”, тема доповіді: «Роль крафту у розбудові зеленого сільського туризму».
  4. Олена ПАВЛОВА – дослідниця Подільської кухні, гастрогід, історик та громадська діячка, тема доповіді: «Шлях має тривати: гастрономія маршруту Camino Podolico».
  5. Ніка ЛОЗОВСЬКА – Co-Founder та Шеф у Dizyngoff, тема доповіді: «Історія власної гастрономічної еволюції, яка почалась з тюлічки. Три рецепти для сучасного одеського бістро: солимо, маринуємо, смажимо».
  6. Діана ПОДУРЕЦЬ – випускниця спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» Одеського національного технологічного університету, особистий асистент засновника компанії Ribas Hotels Group – Артура Лупашко, проєктний менеджер книги «Більше ніж сервіс», тема доповіді: «Зелені ініціативи в готельному бізнесі на прикладі компанії Ribas Hotel Group».
  7. Тетяна МОРОЗОВА – CEO дизайн-агенції ТЕМО (Ribas Hotels Group), тема доповіді: «Впровадження еко-ініціатив на прикладі проєкту готелю Melis (Буковель)».
  8. Ганна СУХОБРУС – дослідниця, амбасадор сільської естетики, організатор культурного проєкту «Бабусина Хатка», тема доповіді: «Перспективи розвитку сільського туризму».

26.09.24

27 вересня для всіх бажаючих був організований Виїзд до Нижньодністровського національного природного парку, а 28 вересня робота форуму продовжилася з прямим ефіром з Португалії: «Еразмус+ в дії: новий досвід, знайомства, знання та перспективи», де студенти університету поділилися своїм досвідом та враженнями від участі в програмі академічного обміну Erasmus+

28.09.24