Для здійснення вибору вибіркових дисциплін студенту необхідно скористатися каталогом вибіркових дисциплін. Після здійснення вибору необхідно заповнити відповідну форму у деканаті на протязі перших 2 тижнів навчання.
Каталог вибіркових дисциплін
Вибіркові дисципліни
Університетська освіта
Мета викладання дисципліни «Університетська освіта» полягає в усвідомленні сутності основних принципів, законодавчих актів і нормативних документів в галузі вищої освіти України, в підготовці студентів до навчання в вищих навчальних закладах відповідно до сучасних інтеграційних процесів у світовій та європейській освіті. Сформувати цілісне уявлення про зміст та структуру фахової підготовки; про обраний напрям і спеціальність та основні освітньо-кваліфікаційні вимоги щодо підготовки фахівця бакалаврського рівня.
– силабус: 2023, 2024
Релігієзнавство
Мета дисципліни – розкрити з науково-філософських позицій специфіку релігії як однієї із форм світогляду, яка дає особливу трактовку зв’язку людини зі світом і на цій основі сформувати соціально-культурологічну систему уявлень людини про світ.
– силабус: 2023, 2024
Інформатика та Internet в бізнесі
Мета дисципліни «Інформатика та Internet в бізнесі» це формування логічного мислення, сучасного рівня інформаційної та комп’ютерної культури, навчання студентів використанню персональних комп’ютерів у навчальному процесі й в практичній роботі по закінченню навчання, ознайомлення студентів з принципами організації даних, сучасними СКБД і областями їх застосування, навчання створюванню об’єктів СКБД, редагуванню їх і використанню для рішення задач сучасного характеру, а також формування актуальних питань, пов’язаних з основами організації та функціонування електронної комерції, сучасних технологічних засобів обробки інформації й інформаційних технологій, розв’язання основних економічних задач для роботи в сучасному секторі світової та вітчизняної економіки.
– силабус: 2023, 2024
Світова культура та мистецтво
Дисципліна розглядає сучасний стан та складові, форми існування культури і мистецтва, їх символічну природу, тенденції розвитку в Україні та світі. Вивчаються основні етапи культурно-історичного процесу та функції культури, її унікальність, світові тенденції та підходи ЮНЕСКО до збереження культурної спадщини світу, культурних пам’яток та творів мистецтва. Особлива увага надається можливостям впровадженню культурного досвіду та інновацій сучасного розвитку і культурного різномаіття у роботу закладів галузі гостинності України та, зокрема, Одещини.
– силабус: 2023, 2024
Поведінка споживача
Навчальна дисципліна «Поведінка споживача» спрямована на формування фахових компетентностей щодо методів і прийомів здійснення цілеспрямованого впливу на поведінку споживача з метою успішного розвитку стратегій підприємства. Саме тому наука про споживача набуває першорядну важливість. Мета дисципліни – формування сучасної системи поглядів та спеціальних знань з поведінки споживачів, набуття практичних навичок щодо вироблення, розвитку та збагачення прийомів та методів досліджень поведінки споживачів.
– силабус: 2023, 2024
Українська мова як іноземна
Метою викладання дисципліни є формування та розвиток україномовних комунікативних компетентностей іноземних студентів: лінгвістичної компетентності (мовленнєвих умінь і мовних знань), соціолінгвістичної та прагматичної для ефективного спілкування в академічному, професійному й соціокультурному середовищі.
– силабус: 2022, 2023 2024
– робоча програма: 2022
Фізичне виховання
Предметом вивчення вибіркової навчальної дисципліни «Фізичне виховання» є соціально-виховний процес цілеспрямованого систематичного впливу на людину фізичними вправами, натуральними силами природи, гігієнічними факторами з метою зміцнення здоров’я, розвитку рухових якостей, вдосконалення морфологічних та функціональних можливостей, формування та покращення головних життєво важливих рухових навичок та вмінь, а також пов’язаних з ними знань для успішної наступної професійної діяльності.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Стандартизація, сертифікація і метрологія
Метою дисципліни є набуття студентами сучасних теоретичних знань щодо стандартизації, сертифікації і метрології в готельно-ресторанному господарстві; нормативно-правових питань з стандартизації, сертифікації і метрології в індустрії гостинності; впровадження систем стандартизації і сертифікації продукції і послуг; набуття практичних вмінь і навичок щодо застосування підходів до стандартизації і сертифікації продукції і послуг в готельно-ресторанному бізнесі; підготовка висококваліфікованого спеціаліста, який буде спроможним забезпечити високий рівень ефективності та конкурентоспроможності підприємств в умовах ринкової економіки.
– силабус: 2023, 2024
Інженерна та комп’ютерна графіка
Інженерна та комп’ютерна графіка тісно пов’язана з технікою і технологіями, причому цей зв’язок має двосторонній характер. Креслення, є міжнародною мовою техніки. За допомогою креслення інженер передає свої задуми, а робітник втілює їх у виробі. Сучасне устаткування неможливо освоїти без розуміння креслення схем та інших конструкторських документів. Від розвитку інженерної та комп’ютерної графіки залежить технологічний рівень підприємства, його культурний рівень виробництва, устаткування, конструкції машин та механізмів, які воно виробляє. Розвиток інженерної та комп’ютерної графіки, зростаючі зв’язки її з технікою вказують на значну роль курсу інженерної графіки в загальнотехнічній підготовці майбутніх спеціалістів. Інженерна та комп’ютерна графіка є фундаментальною базою для теоретичної підготовки майбутнього інженера, без якої неможлива його успішна діяльність.
– силабус: 2023, 2024
Технічний дизайн
Метою дисципліни є формування творчого підходу при розробці та створенні об′єктів готельно-ресторанного сервісу у сфері інтер′єрів приміщень, навколишнього середовища, нових технічних рішень при конструюванні та проектуванні дизайнерських об᾿єктів. Пізнання основних прийомів інженерно-комп′ютерного дизайну при виконанні конкретних завдань: об′єктів готельно-ресторанного бізнесу, дизайн технологій у соціально-сервісної сфері та основних напрямків розвитку творчості дизайнерів та їх творчих концепцій.
– силабус: 2023, 2024
Інфраструктура готельного і ресторанного господарства
Навчальна дисципліна забезпечує загальний розвиток студента та спрямована на формування цілісних уявлень про особливості інфраструктури підприємств готельної та ресторанної сфер, нормативних документів Державних стандартів України для приміщень різного функціонального призначення в залежності від категорії закладів.
– силабус: 2023, 2024
Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг
Метою дисципліни є формування теоретичних знань і практичних навичок зі збору кон’юнктурної інформації, аналітичного опрацювання даних економічних оглядів, поглиблене вивчення особливостей методології і набуття практичного досвіду організації та проведення моніторингу світового ринку готельних і ресторанних послуг; використання сучасних методик для здійснення моніторингу та прогнозування коливання попиту та пропозиції на світовому ринку готельних і ресторанних послуг.
– силабус: 2023, 2024
Рекреаційні комплекси світу
Дисципліна розглядає сучасний стан та складові рекреаційної діяльності – рекреаційні ресурси та рекреаційні комплекси, тенденції їх розвитку в Україні та світі. Вивчаються унікальність і умови функціонування та особливості рекреаційної діяльності в нашій країні, світові тенденції та підходи ЮНЕСКО до збереження культурної спадщини світу, особливості розвитку природних, природно-антропогенних та культурних рекреаційних ресурсів і комплексів. Особлива увага надається можливостям впровадженню інновацій у розвиток закладів галузі гостинності при використанні рекреаційних ресурсів та комплексів України.
– силабус: 2023, 2024
Культура готельно-ресторанної справи
Дисципліна розглядає сучасний стан та складові культури готельно-ресторанної справи, а також надає практичні навички використання окремих елементів культури готельно-ресторанного сервісу з метою створення атмосфери гостинності у закладах готельно-ресторанного бізнесу, що має забезпечити високий рівень ефективності та конкурентоспроможності готельно-ресторанних підприємств в умовах ринкової економіки.
– силабус: 2023 2024
Комплексна практика
Метою комплексної практики є формування у студента професійних вмінь, навичок прийняття самостійних рішень на конкретній ділянці роботи в реальних, виробничих умовах шляхом виконання обов’язків, властивих їх майбутньої професійної та організаційно-управлінської діяльності. Поставлені цілі реалізують шляхом самостійного вивчення виробництва і виконання кожним студентом, в умовах підприємства, передбачених програмою окремих виробничих й організаційно-управлінських завдань.
– методичні вказівки
– силабус: 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Харчова хімія
Харчова хімія розглядає широке коло питань пов’язаних з хімічним складом харчової сировини, напівфабрикатів та готових харчових продуктів; перетворенням компонентів харчових систем в процесі технологічної обробки сировини та зберігання продукції; взаємодією окремих нутрієнтів між собою; вилученням певних інгредієнтів з харчової сировини у чистому вигляді та їхнього використання; впливом біологічно активних речовин на харчову цінність продуктів; харчовими добавками; шкідливими речовинами та безпечністю сировини та харчових продуктів. Харчова хімія є базовою для опанування дисциплін фахової підготовки, зокрема з дисциплін технологія продукції ресторанного господарства, кулінарне мистецтво та ін.
– силабус: 2023, 2024
Основи нутриціології та технологій здорового харчування
Навчальна дисципліна «Основи нутриціології та технології здорового харчування» передбачає формування у майбутніх фахівців вмінь і навичок з організації системи здорового харчування, засвоїти теоретичні та практичні основи щодо здорового харчування, сучасних концепцій про збалансоване харчування, енергетичні затрати організму, харчову та біологічну цінність продуктів харчування та харчових добавок.
– силабус: 2023, 2024
Маркетинг соціальних мереж (SMM)
Маркетинг у соціальних мережах або SMM – комплекс заходів щодо використання соціальних медіа як каналів для просування компаній та вирішення інших бізнес-завдань. Соціальні медіа в сучасних інформаційних умовах є найбільш органічним засобом комунікації, що динамічно розвивається та відіграє в нашому житті все більш значну роль. Вони створюють нові соціальні практики, розширюють можливості для реклами та зв’язків з громадськістю з метою охвату цільової аудиторії й досягнення рекламних та PRцілей, надають нові можливості для позиціонування, просування та популяризації людей та ідей, відкривають простір для використання креативних технологій. Використання потенціалу соціальних медіа – невід’ємна складова соціального медіа маркетингу.
– силабус: 2021, 2023, 2024
– робоча програма: 2021
Event-технології
Дисципліна «Event-технології» призначена для вивчення теоретичних основ та набуття практичних навичок з питань планування, організації та управління заходів та івент-технологій. Предметом вивчення навчальної дисципліни є загальнотеоретичні положення концепції управління та організації заходів, а саме процеси формування певних технологій, які дозволяють на практиці застосовувати отримані знання.
– силабус: 2023, 2024
Організація виставкової діяльності
Участь у виставках і ярмарках є дієвим засобом комунікаційної політики у міжнародному маркетингу, стимулюючому продаж товарів і послуг як на внутрішньому так і на зарубіжному ринках, ефективним методом у конкурентній боротьбі. На виставках і ярмарках покупці мають можливість ознайомитись з усім асортиментом товарів, з прийомами їх роботи, областю застосування, ефективністю, їх дією на основі зразків або дегустації. Все це забезпечує популярність виставок і ярмарок і обумовлює вивчення дисципліни «Організація виставкової діяльності». Предметом вивчення навчальної дисципліни є виставки, ярмарки, фестивалі, іх організація, підготовка, участь у роботі, ризики та після виставкова діяльність. Дисципліна базується на знаннях, здобутих у процесі вивчення фундаментальних та загальноінженерних дисциплін, особливе значення серед яких належить курсам індустрія гостинності, гостинність в українській культурі, маркетинг готельно-ресторанного господарства, психологія.
– силабус: 2023, 2024
Дегустації у туризмі
Дисципліна «Дегустації в туризмі» сприяє досягненню більш глибокого розуміння ролі дегустації в еногастрономічному туризмі з точки зору її значимості, видів та поточних тенденцій. Куштування харчових продуктів, вина та інших напоїв, традиційних для певного регіону, завжди була невід’ємною частиною туристичного бізнесу, адже місцева їжа, місцеві напої – це частина культури кожної країни.
– силабус: 2023, 2024
Громадське будівництво та інженерне обладнання будівель
Предметом вивчення навчальної дисципліни є: громадські будівлі та їх конструктивні елементи; характеристики та загальні вимоги до будівель; побудова розрізів та нанесення розмірів на них; основні будівельні матеріали набуття теоретичних і практичних навичок самостійного вирішення питань, пов’язаних з функціонуванням різноманітних видів інженерного обладнання будівель у готельному і ресторанному господарстві, що сприятиме покращанню якості обслуговування, забезпеченню комфортного внутрішнього середовища. Структура курсу дозволяє студентам ознайомитись з особливостями розміщення громадських будівель у структурі міста та визначити фактори, що на це впливають, ознайомитись з основними конструктивними елементами будівель, вивчити основні об’ємно-планувальні рішення при проєктуванні громадських будівель, основи облаштування інтер’єрів приміщень, підбору матеріалів та обладнання, а також особливості роботи систем інженерного забезпечення таких будівель.
– силабус: 2023, 2024
Підприємницька діяльність закладів гостинності
Метою дисципліни «Підприємницька діяльність закладів гостинності» є формування у студентів системи певних спеціальних знань щодо особливостей організації та функціонування закладів гостинності, а також формування у студентів практичних навичок, які допомагатимуть майбутньому фахівцю оволодіти інструментарієм прийняття ефективних господарських рішень при здійсненні підприємницької діяльності у закладах гостинності.
– силабус: 2023, 2024
Екологічний маркетинг
Екологічний маркетинг є сукупністю методів та інструментів, що дозволяють підприємствам впливати на цільову аудиторію таким чином, щоб створити цінність екологічного способу життя та досягти тим самим своїх цілей. Екологічний маркетинг є новою господарською практикою, що дозволяє суб’єктам господарювання не тільки отримувати прибутки, але й зменшити до мінімального рівня шкідливий вплив виробничих процесів на довкілля та своєї продукції на здоров’я споживачів. Майбутньому фахівцеві варто вивчити саме цю навчальну дисципліну, оскільки без теоретичних знань і практичних навичок з екологічного маркетингу неможливо екологізувати підприємству свою діяльність або продукцію, а також стати екологічно відповідальним, завдяки впровадженню інструментів та методів екологічного маркетингу.
– силабус: 2023, 2024
Барна справа
Метою дисципліни є набуття студентами сучасних теоретичних знань щодо організації роботи барів відповідно до їх типу і класу, вимог до матеріально-технічного забезпечення барів та організації роботи персоналу, особливостей обслуговування споживачів барною продукцією, ролі інформаційних та інноваційних технологій в процесі організації роботи барів, набуття практичних вмінь і навичок щодо застосування різних підходів до організації роботи барів на сучасному рівні, підготовка висококваліфікованих спеціалістів, які будуть спроможними забезпечити високий рівень ефективності організації роботи барів в умовах ринкової економіки.
– силабус: 2023, 2024
Товарознавство в готельно-ресторанному господарстві
Метою дисципліни є набуття студентами сучасних теоретичних і практичних навичок у галузі товарознавства та пакування товарів народного споживання, необхідних для успішної діяльності фахівців в готельно-ресторанному господарстві в умовах ринкових відносин; вивчення основних методів та принципів товарознавства харчових продуктів, їх споживчих властивостей; знайомство з номенклатурою показників якості та методів визначення якості продукції; методів та засобів ідентифікації та фальсифікації харчових продуктів; класифікації пакувальних матеріалів, основних типів і видів тари та пакування харчових продуктів, стандартизації та вимог до якості тари та пакування.
– силабус: 2023, 2024
Потенціал і розвиток підприємства
Програма дисципліни спрямована на формування у студентів комплексу знань та практичних навичок щодо оцінки та ефективного використання потенціалу підприємства для забезпечення його конкурентоспроможності та сталого розвитку. Курс охоплює основні види потенціалу – виробничий, кадровий, інноваційний, фінансовий – а також сучасні методи їх аналізу, оцінки та нарощування. Дисципліна акцентує увагу на виявленні внутрішніх і зовнішніх резервів для розвитку, стратегічному плануванні та інструментах контролю за досягненням поставлених цілей. Курс орієнтований на інтеграцію теоретичних знань і практичних навичок для підготовки студентів до роботи в умовах сучасної динаміки ринкового середовища.
– силабус: 2024
Управління особистою ефективністю в бізнесі
Метою дисципліни є сприяти розвитку у здобувачів вищої освіти оволодіння знаннями та практичними навичками в відповідній галузі знань, розробленої в межах психології, соціології, самоменеджменту; формування уявлень студентів щодо розуміння особистості, її структури, механізмів саморозвитку, саморегуляції та самоконтролю з подальшим використанням у підвищенні ефективності її функціонування.
– силабус: 2023
Гігієна і санітарія
Під час вивчення дисципліни студенти опановують теоретичні основи організації санітарно-гігієнічного забезпечення закладів готельного і ресторанного господарства, засвоюють гігієні вимоги процесів технологічної чи кулінарної обробки продуктів у закладах харчування при готелях. Вивчають умови транспортування, зберігання і реалізації продукції та здобувають практичні навики щодо контролю сировини , напівфабрикатів та готових кулінарних виробів. Вивчають специфіку готелів, різноманітність їх функцій та санітарно-гігієнічні вимоги до організації проживання відвідувачів у номерах, надання побутових послуг, організації дозвілля.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Фізіологія харчування
Під час вивчення дисципліни студенти опановують теоретичні основи організації харчування різних категорій працездатного населення, знайомляться з будовою систем організму, пов’язаних з функцією харчування, засвоюють вплив процесів технологічної чи кулінарної обробки продуктів на їх якість. Опановують теоретичні аспекти харчування: енергетичну, харчову, біологічну цінність продуктів та раціонів. Вивчають теорії харчування, компонентний склад їжі, основні та незамінні фактори харчування, різновиди харчування.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Психологія та соціологія
Дисципліна спрямована для засвоєння специфічного осягнення дійсності, як науки, найважливішим завданням якої є вивчення соціального життя людини, груп людей та суспільства, формування у студентів високої світоглядно-методологічної культури; освоєння студентами понятійного та категоріального апарату соціології; формування у студентів творчого мислення, здатності аналізувати розвиток соціальних явищ, процесів у суспільстві, глибше розуміти певний розвиток суспільних обставин і на цій основі мати більше можливостей для контролю над ними; дослідити наслідки (передбачувані й непередбачувані) впровадження тих або інших політичних програм; поєднати базові знання з соціології з розв’язанням проблемних ситуацій в інших науках; осмислювати базові цінності суспільства, діяльність соціальної структури, та своє місце і роль у суспільстві.
– силабус: 2024
Основи збалансованого природокористування та екологізації готельно-ресторанного бізнесу
На сучасному етапі розвитку промисловості, за існуючих техногенних навантажень на навколишнє середовище, важливим є гармонійний розвиток економіки, енергетики і екології, впровадження ресурсоефективного та більш чистого і безпечного виробництва. Для цього необхідно запроваджувати заходи щодо зменшення вартості і економії паливно-енергетичних ресурсів, впровадження нових технологій на основі альтернативних і відновлювальних джерел енергії, зменшення викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище, розробляти та впроваджувати міжнародні системи менеджменту на підприємствах – якості продукції, її безпечності, енергетичного та екологічного керування.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Основи креативного мислення
Метою є формування сучасної системи поглядів та спеціальних знань з креативного мислення, набуття практичних навичок щодо різних технік застосування креативного мислення для рішення проблем або реалізації можливостей в маркетингу та рекламній діяльності. Основним завданням вивчення дисципліни є оволодіння сучасними технологіями креативного мислення; оволодіння навичками системного аналізу проблем на основі конвергентного та дивергентного мислення; оволодіння навичками пошуку креативних ідей для рішення проблем або реалізації можливостей в діяльності підприємства, в особистому житті та кар’єрному шляху.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Управління конкурентоспроможністю
В процесі вивчення дисципліни «Управління конкурентоспроможністю» формування у здобувачів вищої освіти комплексу знань, умінь, навичок та інструментів, що дозволяють приймати виважені і ефективні управління конкурентоспроможності суб’єктів ринкової економіки, продукції та послуг, планувати заходи щодо підвищення рівня конкурентоспроможності зважаючи на результати оцінювання конкурентної ситуації.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Основи наукових досліджень
Метою викладання дисципліни є формування у студентів, на основі засвоєння теоретичних знань про сутність, роль, функції науки й наукових досліджень у суспільному житті та їхній взаємозв’язок із практикою, навичок організації й проведення наукових досліджень.
– силабус: 2021, 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2021, 2022
Ризикологія
Мета дисципліни: навчити майбутніх фахівців теорії економічних ризиків, методів їх вимірювання, прийомів зниження ступеня економічного ризику з урахуванням зовнішніх та внутрішніх чинників розвитку підприємства, методів прогнозування кінцевого результату і вибору оптимальної стратегії підприємства в умовах невизначеності, випадковості та конфліктності.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Діагностика внутрішнього стану підприємства
Досягнення суб’єктом підприємництва найкращих результатів при найменших витратах, фінансової стабільності та високої конкурентоспроможності можливі за умови комплексної діагностики усіх складових його економічного потенціалу. Лише ті суб’єкти, які ефективно використовують результати діагностики внутрішнього стану підприємства є успішними. Це потребує фундаментальних та глибоких економічних знань, а отже, й відповідної підготовки фахівців.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Організація роботи сомельє
Метою викладання навчальної дисципліни є формування у студентів сучасного комплексу знань з наукових основ зберігання і споживання алкогольних напоїв шляхом поглибленого вивчення основних підходів, принципів і методів роботи сомельє. Вироблення у студентів практичних навичок і вмінь у вирішенні виробничих ситуацій, пов’язаних з реалізацією і зберіганням вина та алкогольних напоїв.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Еногастрономічний туризм
Метою навчальної дисципліни є формування у студента уявлення про вино як надбання людської цивілізації, важливий елемент національних культур та традицій гостинності різних народів світу, унікальний продукт з цілющими властивостями. Ознайомити з історією та сучасним станом винного туризму в Україні та світі, проаналізувати умови формування центрів винного туризму. Вироблення у студентів практичних навичок і вмінь проектування та організації винних турів, навички проведення екскурсій, дегустацій, презентацій, інших атракцій них заходів у винному туризмі. Сформувати поняття про винний туризм, його роль і місце у сфері гостинності різних та подорожей, значення для соціально – економічного розвитку регіонів, основні види винного туризму та принципи організації спеціалізованих турів.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Технології крафтових виробництв
Метою навчальної дисципліни є формування системи знань з крафтових технологій виробництва харчової продукції з сировини рослинного та тваринного походження, вивченні факторів, процесів закономірностей, які впливають на якість виробленої продукції та обгрунтування параметрів технологічних процесів виробництва крафтової продукції в умовах закладів ресторанного господарства.
– силабус: 2024
Етнічні кухні
Завдання дисципліни полягає в теоретичній і практичній підготовці здобувачів вищої освіти в області технологій етнічних страв та харчування іноземних туристів з різних країн світу; формуванні вмінь та навичок: формування меню для етнічних закладів ресторанного господарства та для харчування іноземних туристів, впровадження прогресивних способів кулінарно-технологічної обробки для виробництва кулінарної продукції етнічного спрямування, оцінювання та контроль якості продукції ресторанного господарства, використання та дотримання технологічної документації ресторанної галузі стосовно розробленого меню для етнічних закладів ресторанного господарства та для харчування іноземних туристів.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Проєктний аналіз
Проведення аналізу та обґрунтування проєктних рішень є невід’ємною складовою ефективної системи управління сучасним підприємством і потребує фахівців з новим економічним мисленням. Проєктний аналіз вивчають, по-перше, як систему знань про теорію і практику реального інвестування; по-друге, як комплекс заходів, спрямованих на визначення доцільності здійснення проєкту та забезпечення максимально ефективних результатів від його реалізації.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Автоматизоване проектування готелів та ресторанів
Метою викладення дисципліни є підготовка здобувачів вищої освіти до професійної діяльності в області проектування в умовах високих інформаційних технологій. Завданням вивчення дисципліни є формування у студентів вмінь та навичок щодо основ автоматизованого проектування будівель та споруд та ознайомлення з основами побудови та функціонування систем автоматизованого проектування.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Проєкти розвитку компаній
Метою викладання навчальної дисципліни «Проєкти розвитку компаній» є опанування теоретичного, методичного і практичного інструментарію з обґрунтування та прийняття управлінських рішень у сфері забезпечення успішного довгострокового розвитку підприємства за умов мінливого середовища господарювання.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Фінанси підприємств в умовах електронної комерції
В умовах формування інформаційного суспільства прискорюється розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, які дозволяють вирішувати складні економічні завдання як для окремих комерційних структур, так і в загальнодержавному масштабі. Одним із засобів здійснення і підтримки процесів інформатизації в економічному середовищі є електронна комерція, яка дає змогу максимально ефективно здійснювати комерційні операції, оперативно реагувати на зміни ринку товарів та послуг, розширювати сфери впливу господарюючих суб’єктів та посилювати їх конкурентні переваги. Тому формування системи знань та навичок з фінансів підприємств в умовах електронної комерції на сьогоднішній день є важливим завданням підготовки майбутніх висококваліфіковах спеціалістів. Усе це і обумовлює актуальність вивчення навчальної дисципліни «Фінанси підприємств в умовах електронної комерції».
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Діджитал-облік в готельно-ресторанному бізнесі
Діджиталізація – це найбільша трансформація нашого часу. Це явище покликане спростити наше життя, а ведення бізнесу зробити більш ефективним. Воно дозволяє переводити величезний обсяг інформації в структуровану систему даних, полегшувати роботу всіх підприємств. Діджиталізація докорінно змінює підхід до організації збору, обробки, зберігання та використання інформаційних даних, знижуючи витрати на виробництво і підвищуючи продуктивність роботи, а значить і рентабельність. Інформаційні технології мають значний вплив на розвиток фінансово-економічного сектору економіки, зумовлюють системні зміни в організації й управлінні діяльністю суб’єктів господарювання. Застосування новітніх технологій як інструменту реалізації функціональних завдань бухгалтерського обліку визначає загальні тенденції їхнього розвитку, веде до трансформації професійної діяльності у сфері готельно-ресторанного бізнесу.
– силабус: 2021, 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2021, 2022
Управління конкурентоспроможністю закладів гостинності
Метою дисципліни є поглиблення теоретичних знань, оволодіння сучасним методичним інструментарієм, практичними навичками з ефективного управління конкурентоспроможністю підприємств у сучасних умовах господарювання. Основні завдання вивчення дисципліни зводяться до вивчення: конкурентоспроможності товарів, послуг, підприємств, галузей і національної економіки, стратегій конкурентної поведінки; набуття вмінь визначати й оцінювати показники і фактори конкурентоспроможності, розробляти програми її підвищення, аналізувати форми і методи конкуренції в ринковій економіці; вибирати оптимальні вітчизняні стратегії на ринках.
– силабус: 2021, 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2021, 2022
Revenue менеджмент
Основним завданням вивчення дисципліни є здобуття знань з основ та принципів ціноутворення, управління відкритими каналами продажу, науковий підхід до сегментації гостей, вміння прогнозувати попит, навички управління, контроль за завантаженістю, оптимізацію витрат та оцінку діяльності готельно-ресторанних закладів, як підприємств.
– силабус: 2024
Кулінарне мистецтво
Основним завданням вивчення дисципліни «Кулінарне мистецтво» є формування у студентів загальних і фахових компетентностей для вміння оцінювати якість та естетичні властивості кулінарної продукції, набуття навичок дизайну та презентації кулінарної продукції. Дана дисципліна дасть змогу вивчити сучасний рівень ресторанного бізнесу, сучасні технології та принципи приготування кулінарної продукції, вимоги щодо харчової цінності та дизайну кулінарної продукції, критерії та методику оцінювання кулінарних змагань.
– силабус: 2021, 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2021, 2022
Євроінтеграційні процеси та збереження національної ідентичності
Метою є набуття студентами знань про Європейський Союз як найбільш успішне і прогресивне міжнародне інтеграційне об’єднання держав та процеси, що в ньому відбуваються, а також про проблеми перспективи глобалізаційного розвитку світового співтовариства; сприяти формуванню у студентів професійних компетентностей щодо їхнього вміння самостійно аналізувати суть європейських інтеграційних процесів в межах світових глобалізаційних світогосподарських зв’язків та приймати виважені рішення, які сприятимуть подальшій інтеграції України в Європейський Союз і в світове співтовариство.
– силабус: 2021, 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2021, 2022
Культурна та гастрономічна спадщина України
Метою викладання навчальної дисципліни є допомога бакалаврам готельно-ресторанних спеціальностей досконало простудіювати історію й розвиток української традиційної кухні, засвоїти культуру харчування українців, а також ознайомитися зі старовинними способами заготівлі, зберігання та технологіями приготування харчових продуктів як елементами матеріальної культури
– силабус: 2023, 2024
Культурна і гастрономічна спадщина України та регіону
Метою викладання навчальної дисципліни є допомога бакалаврам готельно-ресторанних спеціальностей досконало простудіювати історію й розвиток української традиційної кухні, засвоїти культуру харчування українців, а також ознайомитися зі старовинними способами заготівлі, зберігання та технологіями приготування харчових продуктів як елементами матеріальної культури
– силабус: 2022
– робоча програма: 2022
Інновації в готельно-ресторанному бізнесі
При вивченні дисципліни «Інновації в готельно – ресторанному бізнесі» розглядається стан, проблеми та перспективи розвитку ресторанного та готельного бізнесу в регіональному, державному та світовому аспектах. Для сталого розвитку та підвищення рівня конкурентоспроможності заклади готельно-ресторанного бізнесу повинні впроваджувати інновації в діяльність. Дисципліна вивчає можливі види інновацій та процес їх впровадження.
– силабус: 2021, 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2021, 2022
Курортна справа
Дисципліна розглядає сучасний стан та тенденції розвитку курортів в Україні та світі. Вивчаються особливості функціонування сфери гостинності оздоровчого спрямування, використання природно-кліматичних ресурсів у створенні санаторного продукту, у застосуванні таких ресурсів у інших курортних закладах для відновлення самопочуття людини та мотивації до здорового способу життя, що зможе забезпечити високий рівень ефективності та конкурентоспроможності закладів галузі гостинності на курортах в умовах ринкової економіки. Особлива увага надається інноваціям у сфері розвитку закладів гостинності на курортах.
– силабус: 2021, 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2021, 2022
Організація санаторно-курортного харчування
Мета дисципліни є набуття студентами сучасних теоретичних знань щодо організації санаторно-курортного харчування відповідно до стану здоров’я пацієнтів і вимог дієтологів, методики його організації, ролі інформаційних та інноваційних технологій у процесі організації санаторно-курортного харчування, набуття практичних вмінь і навичок щодо застосування різних підходів до організації лікувального і лікувально-профілактичного харчування в санаторно-курортних закладах на сучасному рівні, підготовка висококваліфікованих спеціалістів, які будуть спроможними забезпечити високий рівень ефективності організації лікувального та лікувально-профілактичного харчування в санаторно-курортних закладах в умовах ринкової економіки.
– силабус: 2022, 2023, 2024
– робоча програма: 2022
Підприємництво та бізнес-культура
Мета викладання дисципліни «Підприємництво та бізнес-культура» полягає у формуванні у студентів системи знань щодо сутності підприємництва як особливого виду діяльності, певного стилю і типу поведінки, що визначає бізнес-культуру підприємства, сучасної форми господарювання виробничо-комерційних структур в умовах ринкових відносин; набуття практичних вмінь комплексного сприйняття та вирішення проблем, що виникають у діяльності підприємницьких структур для створення сприятливого бізнес-середовища та підвищення ефективності функціонування виробничо-господарських систем.
– силабус: 2022
– робоча програма: 2022
Менеджмент індустрії гостинності
Метою викладання навчальної дисципліни є формування знань у здобувачів теоретичних основ та практичних навичок з організації та управління підприємствами індустрії гостинності для прийняття управлінських рішень та підвищення ефективності їх діяльності. Основними завданням вивчення дисципліни є теоретична та практична підготовка фахівців з організації та управління підприємствами індустрії гостинності для прийняття ефективних управлінський рішень.
– силабус: 2022
– робоча програма: 2022
Кон’юнктура світового ринку товарів та послуг
В процесі вивчення дисципліни формується уявлення про характер процесів, що відбуваються на світових товарних ринках, надається можливість пізнати їх як суперечливу єдність національних та міжнародних проявів суспільного життя, поглиблюються знання про проблеми розробки кон’юнктурних прогнозів поведінки споживачів на окремих товарних ринках, потенційні можливості виходу України на світовий ринок.
– силабус: 2021
– робоча програма: 2021
Стратегія розвитку підприємств готельного та ресторанного господарства
Основним завданням вивчення дисципліни є аналіз особливостей визначення місії, цілей та завдань підприємства в межах стратегічного планування; вивчення особливостей і принципів розробки та застосування функціональних, продуктових та ресурсних стратегій в процесі управління стратегічними змінами в сучасних умовах господарювання; розгляд основних методів отримання та реалізації конкурентних переваг підприємств готельного та ресторанного господарства; виявлення найбільш ефективних способів впровадження стратегічних змін на підприємстві.
– силабус: 2021
– робоча програма: 2021
Організація Start-Up
Основним завданням вивчення дисципліни є формування здобувачів цілісного розуміння стосовно організації та управління процесом реалізації стартап-проекту; оволодівання необхідними теоретичними знаннями та практичними навичками поетапної реалізації стадій стартап-проектів від генерування ідеї, сегментування ринку, визначення ядра бізнесу, розроблення бізнес-моделі до виведення продукту на ринок; уміння оцінювати стартап-проекти та створювати його бізнес-план.
– силабус: 2021
– робоча програма: 2021